„Habitatul silvantropic” s-a lansat...
Sâmbătă, 24 octombrie 2020, colegii Valeriu-Norocel Nicolescu, Roxana-Mihaela Siladi și Radu Tampa, împreună cu ing. Iuliana-Maria Bâlgă, absolventă (licență și masterat) a facultății noastre, și stud. Adelina-Gabriela Popa și Florin-Sebastian Bulgariu (anul III Silvicultură), au participat la lansarea proiectului „Habitatul silvantropic”, la Bunești-Argeș.
Acțiunea a fost organizată de Asociația Prietenii „Școlii de la Bunești” (președinte dr. Petre Guran), care organizează de doisprezece ani Școli de vară de arhitectură și artă vernaculară, meșteșuguri tradiționale și științe despre om (antropologie culturală) (https://www.facebook.com/Bunesti/). Școlile de vară se desfășoară, sub coordonarea dr.arh. Ana-Maria Goilav, pe durata a circa două luni pe an și în cadrul lor s-au realizat prototipurile a șapte locuințe din materiale naturale de proveniență locală (pământ, lemn, piatră), cu tehnologie premodernă și nepoluantă.
Construcții realizate în cadrul Școlii de la Bunești (foto R.M. Siladi și V.N. Nicolescu)
Lansarea proiectului s-a derulat în două părți:
- susținerea, de către prof. Nicolescu, a conferinței Serviciile pădurii si interacțiunea între mediul forestier și mediul antropic;
- începerea lucrărilor de instalare a unui parc dendrologic cu specii având proprietăți fitoterapeutice și melifere, într-o enclavă din mijlocul unei păduri proprietate privată, cu ajutorul voluntarilor Asociației Prietenii ”Școlii de la Bunești”.
Pentru început, s-au plantat doi cedri de Himalaya (Cedrus deodara), un exemplar de Ginkgo biloba, opt nuci comuni (Juglans regia) și doi castani porcești (Aesculus hippocastanum), iar acțiunea de plantare va continua în weekend-urile lunii noiembrie.
Participarea colegilor din facultate la acțiunea de pe Valea Vâlsanului a avut rolul de a deschide relații mutual avantajoase cu Școala de la Bunești, care sperăm să permită și participarea studenților noștri interesați la activitățile școlilor de vară, alături de studenți din alte domenii.
Participanții noștri și locuința din lemn, cu pereți din beton de cânepă (foto V.N. Nicolescu)