Excursie de studiu la Direcția silvică Bacău
25 mai 2021
Marți 25 mai 2021, studenții de la programul de studiu Silvicultură, din Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, au participat la prima zi a tradiționalei excursii de studiu de la finalul anului IV. Gazda deplasării, ca de atâtea ori în ultimele decenii, a fost Direcția silvică Bacău, una dintre piesele de rezistență, foarte performante, ale Regiei Naționale a Pădurilor-ROMSILVA.
La începutul zilei de vizită, în Ocolul silvic Târgu Ocna, studenții și cadrele didactice însoțitoare au vizitat parcul dendrologic Iuliu Moldovan de la Dofteana, ctitorie a unuia dintre marii silvicultori ai țării și al cărui nume îl poartă.
Absolvent al școlii silvice de la Schemnitz (transferată mai târziu la Sopron, în Ungaria), imediat apoi șef de ocol în Slovacia, venit în România din Imperiul Austro-Ungar la îndemnul marelui om politic Petre P. Carp, Iuliu Moldovan este creatorul parcurilor dendrologice de la Mihăești (Argeș) și Dofteana și omul care a instalat în Dobrogea peste 1200 ha de culturi forestiere.
Vizita la Dofteana a prilejuit vizitarea unui loc binecuvântat care încă adăpostește 680 de taxoni forestieri, cât și a unui solar cu molid și brad, a unui repicaj de molid și a culturilor de plante ornamentale din incinta parcului.
În fața clădirii principale a parcului dendrologic Dofteana
În partea a doua a vizitei, participanții s-au deplasat la un parchet de exploatare din U.P. III Bogata, care a permis, în plus, vizitarea unui arboret natural de fag în curs de regenerare (înaintea tăierii progresive de racordare), cât și unui făget natural, neregulat, cu caracter „secular”.
Făget „secular” în O.S. Târgu Ocna
În partea a treia a deplasării, participanții s-au bucurat de ospitalitatea deosebită a gazdelor deplasării, ceea ce a făcut ca finalul acesteia să-i găsească pe toți cu zâmbetul pe buze, după o zi cu soare și ploaie, care le-a adus - finalmente - nu doar mai buna cunoaștere a colegilor de promoție, informații silvice din cele mai diverse, oferite cu plăcere și pasiune de profesioniști de teren, cât și noi prieteni.
La finele unei zile frumoase...
Multumim și pe această cale colegilor de la Direcția silvică Bacău (ing. Gheorghe Mănăilă, director, ing. Viorel Ghelasă, director tehnic, ing. Emil Hădărag, șef al Ocolului silvic Târgu Ocna, altor colegi din direcție, care au contribuit la buna desfășurare a programului.