Lucrări demonstrativ-experimentale la Ocolul silvic Băbeni, Direcția silvică Vâlcea

În continuarea colaborării fructuoase cu colegii din Direcția silvică Vâlcea a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, un colectiv din cadrul facultății noastre (Roxana-Mihaela Siladi, Radu Tampa și Valeriu-Norocel Nicolescu), împreună cu studenta master anul II Mirella Elias din Siria, s-a deplasat la Ocolul silvic Băbeni pentru lucrări cu caracter experimental-demonstrativ într-un gorunet practic pur din U.P. I Modoia, u.a. 43B. De remarcat faptul că pădurile ocolului găzduiesc una dintre cele mai valoroase proveniențe de gorun din România, cerută în special pentru industriile mobilei, furnirelor și butoaielor.

Protocolul de lucru a presupus instalarea a două suprafețe de probă (SP) de câte 300 m2, în care s-a intervenit silvotehnic prin două modalități complet diferite:

SP1. Silvicultură de arboret, care se aplică în mod curent în țara noastră: s-au însemnat (un punct de vopsea) cei 44 de arbori de păstrat în picioare după intervenție (selecție pozitivă - figura 1), precum și exemplarele potențiale de viitor (două puncte de vopsea, de culori diferite). S-au extras apoi toate exemplarele neînsemnate cu vopsea (înfurcite, curbate, aplecate, din zone prea dese), la care s-au măsurat diametrele de bază, înălțimile/lungimile și câte patru raze ale coroanelor, dispuse în unghi de 90 de grade. Arborii rămași după lucrare (figura 2) au fost echipați cu numere de ordine și litera T la 1,30 m înălțime, li s-au stabilit coordonatele x-y și li s-au măsurat diametrele de bază și câte patru raze ale coroanelor, dispuse în același mod. Desimea după lucrare 1466 arbori/ha, densitatea 16,61 m2/ha.

babeni 1

babeni 2

SP2. Silvicultură pe arbori individuali, în creștere liberă (fără concurență la nivelul coroanei), aplicată în cvercete din Franța, Belgia, Germania. S-a procedat în același mod ca în SP1, cu diferența că toate cele 15 exemplare rămase după intervenție nu sunt în contact cu nici un exemplar din jur la nivelul coroanei (figura 3). Desimea după lucrare 500 arbori/ha, densitatea 10,50 m2/ha.

babeni 3

Ne dorim ca lucrările realizate să fie utilizate de către colegii din Direcția silvică Vâlcea în cadrul instructajelor anuale pentru executarea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor. Și sperăm mult să se înțeleagă corect mesajul acestor lucrări: orice se face pe teren trebuie să confirme creativitatea și profesionalismul silvicultorilor, cărora să li se lase mână liberă, nu „blocată/limitată” prin norme tehnice vetuste, pentru a construi păduri mai frumoase, mai productive, cu un impact ecologic și social cât mai consistent.

Mulțumim și pe această cale ing. Gheorghe Mihăilescu, director la Direcției silvice Vîlcea, precum și personalului Ocolului silvic Băbeni (ing. Nicolae Dobrescu, șef de ocol, Constantin Cherăscu, șef de district, păd. Dan Petre și păd. Gheorghe Croitoru) pentru ajutorul și colegialitatea arătate în timpul lucrărilor de teren și nu numai...

babeni 4