O nouă practică de Silvicultură - iulie 2022...

Ca înfiecare an, în luna iulie, disciplina de Silvicultură a facultății a organizat practica de specialitate pentru studenții anului III ai programului de studiu cu același nume.

Studenții au participat la lucrări diverse - de la curățiri și elagaj artificial de vară (cu protejarea obligatorie a rănilor...) la puneri în valoare pentru rărituri - în arborete din Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt-Brașov (12 studenți), RPLP Săcele (6 studenți), Ocolul silvic privat (OSP) Oituz-Bacău (3 studenți), în spații forestiere sau parcuri din domeniile Mikes (Zăbala-Covasna) și Arcuș-Covasna ori în plantațiile, unice prin compoziție și productivitate, de la Ghidfalău-Covasna (9 studenți).

Lucrările au permis studenților să aplice practic cunoștințele de Silvotehnică, învățate teoretic pe parcursul cursului, al lucrărilor practice și al proiectului de an la Silvicultură, să lucreze în echipă și să se ajute cu colegii de grupă sau de an. Sunt colegii cu care se vor reîntâlni peste 10, 20 sau 50 de ani, când vor rememora momente plăcute sau frumoase ori neplăcute sau dificile ale celor mai frumoși și mai intens trăiți ani din viață.

Mai mult decât orice, studenții au realizat faptulcă, prin munca lor, fac deja parte din familia celor care pun în valoare arbori maturi sau extrag ori elaghează arbori tineri pentru ca arboretele rămase să fie mai frumoase, mai productive, mai apropiate de nevoile unei societăți care, adesea și din păcate, judecă silvicultorii fără să le înțeleagă munca și rostul...

Așa cum s-a întâmplat cu participanții la lucrările de la Zăbala și Arcuș, practica de Silvicultură a oferit și sansa cunoașterii, la fața locului, a unor realități din istoria complicată, însă captivantă, a sud-estuluiTransilvaniei, cu o împletire fericită și de lungă durată a civilizației românești și secuiești.

Pentru sprijinul și înțelegerea arătate pe parcursul lucrărilor, adresăm prietenilor și colegilor din producție, proprietarilor celor două domenii, precum și păd. Vilhelm Sandi, „creatorul” plantațiilor de la Ghidfalău, mulțumirile noastre amicale. Ca de fiecare dată, rămânem cu regretul că practica s-a încheiat, însă promitem că vom reveni la anul cu alți „învățăcei”, dornici de muncă și de cunoaștere.

1 silv

Arboretul rămas după curățirea din domeniul Mikes

2 silv

La sfârșitul lucrărilor din domeniul Arcuș: aceeași locație, după un an, însă cu alți „actori”

 3 silv

E final de practică, la Ghidfalău...