Un nou proiect Erasmus la facultatea noastră: ForestPost
13 ianuarie 2025
În perioada 9-11 decembrie 2024 a avut loc evenimentul de deschidere al proiectului ForestPost (Modernizarea programelor de masterat pentru a sprijini transformarea sectorului forestier în vederea reconstrucției ecologice postbelice a Ucrainei) din cadrul apeluluiERASMUS-EDU-2024-CBHE-STRAND-2: Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior (Strand 2).
Proiectul ForestPost are în vedere un parteneriat între 3 universități ucrainene: Universitatea Națională de Silvicultură din Ucraina (Lviv), Universitatea Națională de Științe ale Vieții și Mediului din Ucraina (Kiev), Universitatea de Biotehnologii de Stat (Harkiv) și trei universități din UE - Universitatea din Valladolid (Spania), Universitatea Transilvania din Brașov (România) și Universitatea pentru Dezvoltare Durabilă Eberswalde (Germania). Alți 33 de parteneri asociați iau parte la acest proiect: întreprinderi și organizații private și de stat din sectorul forestier, inclusiv stațiuni de cercetare forestieră din trei regiuni ale Ucrainei (Lviv, Kharkiv și Kiev) și Întreprinderea Forestieră de Stat (responsabilă de gestionarea a aproximativ 6,6 milioane ha de păduri).
Obiectivul general al proiectului este conturat prin 5 obiective specifice:
∙ Actualizarea conținutului programului de studii de masterat în domeniul forestier în conformitate cu cererea pieței muncii și cu provocările globale și naționale;
∙ Consolidarea aplicării abordării învățământului dual în învățământul forestier;
∙ Dezvoltarea competențelor ecologice ale studenților prin implementarea de noi cursuri de studiu;
∙ Dezvoltarea legăturilor dintre instituțiile forestiere ucrainene, instituțiile UE și industrie;
∙ popularizarea educației forestiere și diseminarea cunoștințelor privind contribuția silviculturii la Green Deal-ul UE în Ucraina.
Din partea Universității Transilvania au participat online cu prezentări: conf. dr. ing. Florin Hălălișan (responsabil partener UNITBV), prof. dr. ing. Lucian Alexandru Curtu, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, prof. dr. ing. Bogdan Popa, șef lucr. dr. ing. Nicolae Talpă și drd. Ibrahim Osewe.
Mai multe detalii despre derularea proiectului și rezultate se regăsesc pe pagina web a proiectului.